NIP

Home NIP Jaarcongres Jaarcongres 2025: keynotes & inhoudelijke sessies

NIP Jaarcongres 2025: keynotes & inhoudelijke sessies

Kom naar het NIP Jaarcongres en laat je inspireren door de verschillende keynotes en inhoudelijke sessies! Bij je inschrijving kun je je aanmelden voor één inhoudelijke sessie per ronde. Bekijk hieronder de mogelijkheden van ronde 1 en ronde 2.

Sprekers keynotes

Bouwstenen voor een inclusieve cultuur

Prof. dr. Saniye Çelik

Diversiteit en inclusie zijn urgente thema’s binnen organisaties. Hoe bevorder je een inclusieve cultuur en verbeter je bestaande strategieën? Tijdens deze interactieve lezing deelt Saniye Çelik – bijzonder hoogleraar Diversiteit en Inclusie bij de Politie – wetenschappelijke inzichten en praktijkvoorbeelden.   

We onderzoeken de randvoorwaarden voor een succesvolle diversiteits- en inclusieaanpak en reflecteren, met behulp van de Inclusiescan, op inclusief gedrag. Hoe voer je open gesprekken over verschillen? Hoe creëer je sociale veiligheid? En hoe ga je om met ambivalentie zoals weerstand en onzekerheid, zodat deze juist kansen bieden voor groei? Ontdek wat we kunnen leren van eerdere initiatieven en krijg praktische handvatten om een inclusieve organisatiecultuur te versterken.   

Biografie – Prof. dr. Saniye Çelik is bijzonder hoogleraar op het gebied van Diversiteit, Inclusie en Politie. Haar onderzoek richt zich op thema’s zoals leiderschap en cultuur, het creëren van veilige en inclusieve teams, het aantrekken en behouden van personeel en de verbinding van publieke organisaties met de samenleving.

Welzijn van jongeren in crisistijd

Prof. dr. Eveline Crone

Volwassen worden in een wereld met sociale media, voortdurende afleiding, toenemende prestatiedruk op scholen, lockdowns en klimaatverandering – hoe doe je dat? En hoe bereid je je als jongere voor op de toekomst met zoveel mogelijkheden? De adolescentie is de overgangsfase tussen kindertijd en volwassenheid; een periode waarin jongeren hun identiteit vormen door zich te spiegelen aan anderen en waarin vriendschappen een nieuwe betekenis krijgen.   

Tijdens deze fase van opgroeien ontwikkelen de hersenen zich nog. Dat zorgt voor kwetsbaarheden en kansen. In deze lezing gaat Eveline Crone in op wat het betekent om jong te zijn in 2025. Ze besteedt speciale aandacht aan de stem van jongeren in het vormgeven van beleid. De uitdagingen van deze tijd hoeven er niet voor te zorgen dat jongeren onzeker en angstig opgroeien. Sterker nog: hun hersenen zijn juist goed uitgerust om hiermee om te gaan. Alleen hebben jongeren hierbij ondersteuning nodig.  

Biografie – Prof. dr. Eveline Crone is hoogleraar Ontwikkelingsneurowetenschap in de Maatschappij aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en hoogleraar Neurocognitieve Ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit Leiden. Haar onderzoek richt zich op adolescentie als een periode die bepalend is voor sociale kansen.

Inhoudelijke sessies – ronde 1

Het geheim van creatief denken en innovatievermogen

Dr. Simone Ritter

Simone Ritter neemt je mee in een inspirerende verkenning van vastgeroeste denkpatronen en hardnekkige mythes over creatief denken en innovatievermogen. Met prikkelende vragen en interactieve oefeningen opent ze nieuwe perspectieven en stimuleert ze je om anders te denken en te handelen.   

Ze vertaalt recente wetenschappelijke inzichten naar praktische handvatten die creatief denken, innovatievermogen en veranderingsbereidheid versterken. Daarnaast laat Simone zien hoe virtual reality effectief kan worden ingezet om menselijke capaciteiten naar een hoger niveau te tillen. Ze pleit voor de unieke samenwerking tussen mens en technologie, met een toekomstvisie waarin deze synergie ons helpt om complexe problemen creatief op te lossen, relevant te blijven, en de uitdagingen van morgen te omarmen.  

Biografie – Dr. Simone Ritters is Associate Professor aan de Radboud Universiteit en oprichter van ACTVR Room for Innovation. en heeft expertise in creativiteit, innovatie en gedragsverandering. Haar onderzoek richt zich op het bevorderen van innovatief denken, teamcreativiteit, verantwoord consumentengedrag en het ondersteunen van transities.

Wat maakt een loopbaan (ook van psychologen) succesvol?

Prof. dr. Jos Akkermans

Technologische innovaties. Digitalisering. Flexibilisering van de arbeidsmarkt. Het zijn slechts een paar voorbeelden van ontwikkelingen die ervoor zorgen dat loopbanen steeds dynamischer en onvoorspelbaarder worden.   

Ook in wetenschappelijk onderzoek is deze trend al lang zichtbaar: loopbanen worden langer, ingewikkelder en vaker beïnvloedt door allerlei onverwachte gebeurtenissen. Wat weten we vanuit de wetenschap eigenlijk over hoe mensen dan nog een succesvolle en duurzame loopbaan kunnen opbouwen?   

BiografieProf. dr. Jos Akkers is hoogleraar Duurzame Loopbanen aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zijn onderzoek richt zich op hoe mensen een duurzaam carrièrepad kunnen bereiken, waarbij ze zowel welbevinden en gezondheid als productiviteit op de lange termijn behouden.

Het ware gezicht van autisme bij meisjes en vrouwen

Dr. Els Blijd

Bij meisjes en vrouwen wordt autisme vaak niet of pas laat herkend. Dit komt onder andere omdat hun autisme er op het eerste gezicht anders uit kan zien of minder duidelijk wordt opgemerkt. Terwijl zij vanbinnen merken wel degelijk ‘anders’ te zijn, blijft het voor hen vaak een raadsel waar dit precies aan ligt. Hierdoor voelen velen zich eenzaam en niet begrepen, ook al kunnen zij naar de buitenwereld toe een vrolijke en aangepaste indruk maken.

Autistische meisjes en vrouwen kunnen hun moeilijkheden vaak, al dan niet bewust, goed camoufleren. Hierdoor lijken ze zich ogenschijnlijk moeiteloos in het sociale verkeer te bewegen. Dit masker kan echter een zware rol eisen van hun lichamelijke en psychische gezondheid.   

BiografieDr. Els Blijd is klinisch psycholoog en behandelinhoudelijk manager bij Psychiatrie Noord. Als clinician scientist richt zij zich op verschillende aspecten van autisme, waaronder autisme bij baby’s, vrouwen en studenten. Haar expertise omvat ook ADHD, Tourette en de ontwikkeling van diagnostische tests. Els draagt bij aan zowel klinisch werk als wetenschappelijk onderzoek, met als doel behandelingen te verbeteren en beter af te stemmen op de diverse behoeften van patiënten.

Behandeling van medicatieverslaving bij lichamelijke klachten

Dr. Katinka Damen

Eén op de vier Nederlanders heeft aanhoudende pijnklachten. Een groot deel van deze groep gebruikt medicatie of andere pijndempende middelen. Bij langdurig gebruik ontstaat vaak afhankelijkheid, waardoor mensen in een negatieve spiraal belanden: de oorspronkelijke klachten verergeren en de behoefte aan medicatie neemt toe. Dit zien we niet alleen bij pijnmedicatie, maar ook bij slaapmiddelen en antidepressiva. 

Ondanks pogingen om het voorschrijven van sterke pijnstillers zoals oxycodon terug te dringen, blijft het aantal mensen met medicatie-afhankelijkheid toenemen. Deze problematiek bevindt zich op het grensvlak van verslavingszorg en somatische zorg, waar vooralsnog weinig richtlijnen of behandelprotocollen voor bestaan. Wat kan de psycholoog betekenen voor deze groeiende doelgroep? Waarom kan een traditionele behandeling gericht op klachtreductie het probleem juist verergeren?  

BiografieDr. Katinka Damen is gz-psycholoog en programmamanager bij Novadic-Kentron, een instelling voor verslavingszorg in Noord-Brabant. Zij werkt binnen het Pijnprogramma en richt zich op chronische pijnpatiënten die langdurig opiaten gebruiken. Katinka pleit voor een behandelaanpak vanuit het perspectief van een dubbele diagnose, waarbij zowel de aanhoudende pijn als de verslaving worden behandeld.

Innovatie in de ouderenpsychologie

Dr. Robin van den Kieboom

Innovatie in de ouderenpsychologie biedt nieuwe perspectieven voor het begrijpen en ondersteunen van ouderen in hun mentale en emotionele welzijn. Naarmate de vergrijzing wereldwijd toeneemt, wordt het steeds crucialer om effectieve, vernieuwende benaderingen te ontwikkelen die ouderen helpen om psychisch gezond te blijven. Technologie speelt hierbij een sleutelrol, van digitale therapieën tot apps die het geheugen trainen en sociale interactie bevorderen.

Innovaties in dit vakgebied richten zich niet alleen op het behandelen van psychische aandoeningen, maar ook op het verbeteren van de kwaliteit van leven en het versterken van de autonomie van ouderen. Robin van den Kieboom zal een aantal van deze innovaties illustreren, in de hoop het publiek te inspireren om innovaties te omarmen en zo de ouderenpsychologie toekomstbestendig te maken. 

BiografieDr. Robin van den Kieboom werkt als klinisch neuropsycholoog en onderzoeker bij Archipel Zorggroep en doet promotieonderzoek in samenwerking met de onderzoeksgroep Evidence Based Management van Innovatie. Zijn onderzoek richt zich op de risicofactoren van overbelasting bij mantelzorgers van thuiswonende mensen met dementie, met als doel hen beter op maat ondersteunde zorg te bieden.

Dilemma’s van een psycholoog binnen een Penitentiaire Inrichting

Drs. Sanne Douma- de Beer

Het werken als psycholoog in een penitentiaire inrichting brengt bijzondere dilemma’s met zich mee, zoals: hoeveel vertel je over jezelf? Hoe ga je om met de verschillende belangen? Welke behandeling kan of mag je geven? Hoe ga je om met vertrouwelijke informatie? Isoleren/ separeren? Hoe ga je om met het spanningsveld tussen zorg en veiligheid?  Allemaal dagelijkse kost voor een psycholoog in dit werkveld. Sanne Douma– de Beer maakt in deze interactieve lezing gebruik van veel casuïstiek uit de dagelijkse praktijk 

Gesponsorde lezing door Dienst Justitiële Inrichtingen 

 

Inhoudelijke sessies – ronde 2

Gebruik van AI in de zorg – kan dat verantwoord?

Dr. Anne de Hond

Kunstmatige intelligentie (AI) biedt veel mogelijkheden voor de geestelijke gezondheidszorg. Toch staan we voor grote uitdagingen bij de toepassing van AI in de klinische praktijk. Ethische dilemma’s, de (lokale) validiteit, veiligheid en transparantie zijn belangrijke aandachtspunten.

In deze sessie worden de cruciale overwegingen voor succesvolle AI-toepassingen besproken. We verkennen de voorwaarden voor verantwoord AI-gebruik aan de hand van praktijkvoorbeelden uit de ggz en bieden handvatten voor gebruik in de eigen praktijk.   

BiografieDr. Anne de Hond is Universitair docent Klinische AI-validatie en Impact aan het UMC Utrecht. Haar onderzoek richt zich op de toepassing van kunstmatige intelligentie in de geestelijke gezondheidszorg, met speciale aandacht voor de effectiviteit en de klinische impact van AI-gestuurde interventies.

Diversiteit op de werkvloer en rechtvaardigheid in de samenleving

Dr. Onur Sahin

De toenemende diversiteit in de samenleving maakt het voor organisaties noodzakelijk om zich hierop aan te passen. In de klinische praktijk worden cliënten meer divers, HR-afdelingen moeten omgaan met een breder scala aan werknemers, en het werk van beleidsmakers en -uitvoerders raakt uiteenlopende groepen burgers. Omdat mensen vaak handelen vanuit hun eigen referentiekader, kunnen werkwijzen die geen rekening houden met diversiteit leiden tot onrechtvaardige behandeling.  

Als teams voldoende diversiteit hebben, kunnen collega’s elkaar wijzen op blinde vlekken. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Minderheden spreken zich minder makkelijk uit dan degenen die binnen de norm vallen, ook al zou dit het werk verbeteren. Om te begrijpen waar dat vandaan komt, gaat Onur in op diversiteit in teams vanuit het perspectief van minderheden en onderzoek naar werkprocessen die ongelijkheid in de samenleving versterken. Ook geeft hij praktische adviezen om met deze problemen om te gaan.   

BiografieDr. Onur Sahin is Senior onderzoeker bij de Staatscommissie tegen Discriminatie en Racisme. Zijn onderzoek richt zich op diversiteit, inclusie en ongelijkheid, met een focus op twee terreinen: de werkvloer en relaties. Hij bestudeert de verschillende vormen van ongelijkheid die zich in de maatschappij voordoen en zoekt naar manieren om deze tegen te gaan.

Veilig binnen, veilig buiten

Drs. Arjan van den Nagel

In deze sessie krijg je verdieping op de forensische zorg in Nederland. Wat is forensische psychiatrie eigenlijk? Hoe verloopt het onderzoek in het Pieter Baan Centrum? En hoe is het om in een TBS-kliniek te verblijven (en te werken)? De rol van de forensisch psycholoog wordt in deze workshop aan de hand van casuïstiek nader toegelicht, waarbij aandacht is voor diagnostiek, indicatiestelling, risicotaxatie en behandeling. Een ervaringsdeskundige zal je vanuit zijn persoonlijke ervaringen een extra kijkje in het leven achter de muren geven.  

Biografie – Drs. Arjan van den Nagel is klinisch psycholoog – psychotherapeut. Hij is directeur van het Pieter Baan Centrum. Daarnaast is hij lid van het Adviescollege Verloftoetsing TBS en het College van Toezicht bij het Nederlands Instituut van Psychologen. Hij werkt een aantal uren per week als pro Justitia rapporteur en heeft een kleine psychotherapiepraktijk in het centrum van Utrecht.

 

 

Een trauma heb je niet alleen

Drs. Marja Rexwinkel

Aan de hand van videobeelden en een casus gaat Marja Rexwinkel in op het concept trauma en de verschillende betekenissen daarvan. Als Infant Mental Health specialist zal ze daarbij speciale aandacht besteden aan de vroege kindertijd en relationeel trauma.

Zo kan bij ouders met onverwerkt trauma of verlies het gedrag van een baby een trigger zijn voor traumatische herbelevingen. Er kan dan trauma ontstaan in de ouder-kindrelatie, ook wel ‘ghost in the nursery’ genoemd. Het is voor behandelaren die werken met volwassenen daarom belangrijk om aandacht te besteden aan ouderschap. Kennis over de vroege ontwikkeling van het kind in interactie met de ouder en de omgeving is immers van invloed op de behandeling. 

BiografieDrs. Marja Rexwinkel is klinisch psycholoog, psychoanalytisch psychotherapeut en specialist op het gebied van infant mental health (IMH). Zij was medeoprichter van het eerste IMH-centrum en de eerste IMH-opleiding in Nederland. In 2023 werd zij, met steun van het NIP, geridderd in de Orde van Oranje-Nassau voor haar werk op het gebied van Infant Mental Health.

Wat doet een psycholoog bij een bank?

Dr. Florien Cramwinckel

Er is steeds meer waardering voor de toegevoegde waarde van gedragswetenschap in de maatschappij. Dit is een mooie ontwikkeling, omdat gedegen kennis van menselijk gedrag vaak ontbrak in bijvoorbeeld de toppen van het bedrijfsleven of bij de overheid, met alle gevolgen van dien. Florien Cramwinckel werkt als hoofdpsycholoog bij SNS. Hier zet zij zich in voor het vergroten van de maatschappelijke impact van de bank, onder andere door het versterken van gezond financieel gedrag onder jongeren.

Ze vertelt hoe het is om als psycholoog bij een bank te werken. Welke kennis en vaardigheden worden het meest gewaardeerd? Hoe gebruikt ze haar kennis om impact te maken? Hoe kom je van een academische carrière terecht bij een bank? Ook licht ze recent onderzoek toe over het financieel welzijn van jongvolwassenen in Nederland en geeft ze –wetenschappelijk onderbouwde— ‘lifehacks’ voor een financieel gezond en gelukkig leven.  

BiografieDr. Florien Cramwickel is gepromoveerde gedragswetenschapper (PhD) met een sterke achtergrond in psychologie en wetenschappelijk onderzoek. Ze geeft evidence-based lezingen en workshops over onderwerpen als het bevorderen van een veilige werkomgeving, grensoverschrijdend gedrag, diversiteit & inclusie, LGBTQIA+ emancipatie, discriminatie, gedragsverandering, duurzaamheid en moraliteit.