Concept handboek Ervaringsmeting Generiek Kompas gereed
De ervaringen van mensen met een zorgvraag, mantelzorgers en/of naasten kunnen met behulp van een nieuw meetinstrument nu jaarlijks worden vastgesteld. Dit is een van de afspraken uit het Generiek Kompas ‘Samen werken aan kwaliteit van bestaan’ die veldpartijen hebben gemaakt. In het landelijk meetinstrument staan de behoeftes van de mensen en de kwaliteit van bestaan hierbij centraal. De eerste meting vindt in dit jaar plaats.
Het nieuwe meetinstrument vervangt de oude instrumenten vanuit het kwaliteitskader verpleeghuiszorg en het kwaliteitskader wijkverpleging. Een afvaardiging van mensen met een zorgvraag, professionals, organisaties en financiers heeft meegedacht in de ontwikkeling van de vragenlijst. Deze vragenlijst is afgelopen najaar getoetst bij negen organisaties uit de praktijk. Na de pilot is een aantal kleine aanpassingen gedaan. De definitieve vragenlijst bestaat uit tien vragen voor de mens met een zorgvraag, twee voor de mantelzorger/naaste, twee open velden (compliment en verbeterpunt) en de NPS-vraag (aanbevelingsvraag).
Het meetinstrument helpt professionals en organisaties bij leren en ontwikkelen, draagt bij aan keuze informatie voor mensen met een zorgvraag en biedt informatie voor de zorginkoop. Vanaf 2025 zijn organisaties verplicht om ervaringen van mensen met een zorgvraag op te halen via dit nieuwe instrument. Afhankelijk van de keuze kan de vragenlijst digitaal, schriftelijk of mondeling worden afgenomen.
Graag delen we het concept handboek. Het Zorginstituut Nederland werkt momenteel nog aan een formele toets voor opname in het Register. Aangezien organisaties al vanaf 1 januari 2025 kunnen meten met dit instrument, delen we nu een concept. Daarbij de expliciete vermelding dat dit nog geen officieel goedgekeurd handboek is.