Definitieve regeling aanlevering DSM-gegevens en gb ggz-profielen gepubliceerd
Eerder dit jaar hebben wij jullie geïnformeerd over de problemen rondom het aanleveren van DSM-hoofdgroep en generalistische basis (gb) ggz-profielen en de tijdelijke oplossing hiervoor. Wij zijn blij te kunnen melden dat er nu een definitieve regeling is opgesteld en gepubliceerd. Deze vervangt de eerdere tijdelijke oplossing. Na een internetconsultatie en een toets door de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is op 2 april de definitieve regeling voor het aanleveren van DSM hoofdgroep en gb ggz-profielen gepubliceerd. Hiermee wordt eigenlijk de situatie van 2024 gecontinueerd.
De regeling geeft een juridische basis voor het aanleveren aan de zorgverzekeraars. Het NIP is blij dat er een positief advies ligt van de AP en ziet daarin een bevestiging dat e.e.a. voldoende juridisch geborgd is. Dat houdt in dat behandelaren weer, met in achtneming van de mogelijkheid van de opt out, de gegevens kunnen verstrekken zonder bang te hoeven zijn voor schending van het beroepsgeheim of andere juridische gevolgen.
Tegelijkertijd heeft de NZa ook een nieuwe privacyverklaring beschikbaar gemaakt. De gezamenlijke privacyverklaring ziet zowel op de DSM-hoofdgroep en het basis ggz-profiel uit de nieuwe Ministeriële regeling als op het gekozen zorgvraagtype uit de NZa regeling. De gezamenlijke versie is een coproductie van VWS en NZa en is zoveel mogelijk gebaseerd op de oude NZa versie van de privacyverklaring. De privacyverklaring is bij de NZa, te vinden als bijlage bij de 2025 versie van de nadere regel ggz en fz en de gisteren gepubliceerde 2026 versie van die regeling. Mochten cliënten bezwaar hebben tegen het aanleveren van gegevens, dan kan deze privacyverklaring gebruikt worden. Let op: Ook voor bestaande cliënten moet de privacyverklaring opnieuw worden ondertekend.
Hoe zat het ook alweer?
Voor de langere termijn (tot en met 2027) blijven zorgaanbieders verplicht gegevens over de DSM-hoofdgroep of het gb ggz-profiel van de patiënt te registreren en te vermelden op de factuur aan de zorgverzekeraar. Dit heeft het ministerie van VWS besloten en op 19 december 2024 in een kamerbrief gemeld. De juridische verplichting om deze gegevens op de factuur te zetten en met de zorgverzekeraars te delen was tot 31 december 2024 opgenomen in de NZa-regeling geestelijke gezondheidszorg en forensische zorg 2024 (NR/REG-2418a). Deze regeling geldt echter per 1 januari 2025 niet meer.
Om het alsnog te regelen heeft VWS een aparte regeling opgesteld om te expliciteren dat de DSM-hoofdgroep en gb ggz-profielen blijvend op de factuur worden vermeld en worden aangeleverd door zorgaanbieders aan zorgverzekeraars. Hiermee blijft ook de registratieverplichting bestaan tot en met 2027.