NIP

Home Nieuwskamer Handreiking ‘Kwetsbare ouderen thuis’ geactualiseerd

Geschreven op:

Handreiking ‘Kwetsbare ouderen thuis’ geactualiseerd: meer aandacht voor de rol van de gz-psycholoog

De handreiking ‘Kwetsbare ouderen thuis’ uit 2021 is geactualiseerd. Steeds meer disciplines zijn betrokken bij de zorg en ondersteuning van thuiswonende ouderen, en er is veel ervaring opgedaan met integrale samenwerking. Dit komt nu beter naar voren in de handreiking, onder andere door een expliciete beschrijving van de rollen en taken van de specialist ouderengeneeskunde, de psycholoog en de verpleegkundig specialist. De handreiking is herzien door zeventien landelijke organisaties uit het medische, zorg- en sociaal domein waaronder, in tegenstelling tot de eerste versie van deze handreiking, nu ook door het NIP.

Samenwerking met psychologen

De handreiking beschrijft zes stappen die lokale en regionale partijen in de eerstelijnszorg en het sociaal domein kunnen volgen om samenwerkingsafspraken te maken over de zorg en ondersteuning van kwetsbare ouderen thuis. De vernieuwde versie benadrukt dat deze samenwerking cyclisch is: kwetsbaarheid is geen statische toestand en vereist continu afgestemde zorg.

Voor psychologen is deze actualisatie relevant, omdat zij een belangrijke rol spelen in de zorg voor thuiswonende ouderen. Zij kunnen bijdragen aan diagnostiek, behandeling en begeleiding bij cognitieve achteruitgang, psychische klachten en gedragsproblemen. Dit vraagt om nauwe samenwerking met andere zorgverleners in de wijk.

Daarnaast sluit de handreiking nu expliciet aan op de Visie eerstelijnszorg 2030, is de vormgeving aangepast om de cyclische aard van zorg en ondersteuning te benadrukken en zijn verwijzingen naar praktische tools geactualiseerd. Ook is de definitie van ‘kwetsbaarheid’ verduidelijkt aan de hand van de omschrijving van het Zorginstituut Nederland, zodat professionals kwetsbaarheid beter kunnen signaleren en ondersteunen.