NIP

Home Nieuwskamer Nieuwsupdates TOP-opleidingsplaatsen, Capaciteitsorgaan en Stichting EVC

Geschreven op:

Nieuwsupdates TOP-opleidingsplaatsen, Capaciteitsorgaan en Stichting EVC

Bij het toewijzen van gesubsidieerde (=beschikte) opleidingsplaatsen voor de opleidingen gz-psycholoog, klinisch psycholoog en klinisch neuropsycholoog zijn meerdere organisaties betrokken. Het NIP vertegenwoordig in/bij al deze organisaties de stem van de psychologen en werkt zo actief mee aan het hele toewijzingsproces. Hieronder kun je lezen wat er bij een aantal van deze organisaties speelt. Wil je meer weten over het toewijzingsproces en welke partijen hier allemaal bij betrokken zijn? Klik dan hier.

TOP-opleidingsplaatsen: Toewijzingsprotocol 2026 voor gesubsidieerde opleidingsplaatsen bekend

Op 21 januari heeft het bestuur van TOP Opleidingsplaatsen het Toewijzingsprotocol 2026 vastgesteld. Dit protocol is een richtlijn voor de verdeling van gesubsidieerde opleidingsplaatsen voor de opleidingen van de gezondheidszorgpsycholoog, de klinisch psycholoog, de klinisch neuropsycholoog, de psychotherapeut en de verpleegkundig specialist ggz 3-jarige opleiding.

Een concept versie van het protocol is ter consultatie aangeboden aan de veldpartijen, vLOGO en het ministerie van VWS. De reacties op de consultatie hebben niet tot wijziging in de toewijzingssystematiek geleid. Behalve een enkele verduidelijking in het tijdpad is het Toewijzingsprotocol 2026 ongewijzigd vastgesteld en gepubliceerd op de website.

Ben je benieuwd hoe het toewijzingsproces precies werkt? Kijk dan eens op de website van TOP.

Op woensdag 5 maart (16.00 tot 17.00 uur) en donderdag 6 maart (12.00 tot 13.00 uur) organiseert het bureau van TOP ook een webinar over het toewijzingsproces. De bij TOP-opleidingsplaatsen bekende contactpersonen van de praktijkopleidingsinstellingen krijgen hier binnenkort een uitnodiging voor. Van het webinar wordt ook een opname gemaakt die op de website van TOP geplaatst wordt.

Capaciteitsorgaan: Steekproef voor raming opleidingsplekken 2027-2030 uitgezet

Eind 2025 brengt het Capaciteitsorgaan een nieuw advies uit over de benodigde de opleidingsplekken van onder andere de GZ-psycholoog, de klinisch (neuro)psycholoog, psychotherapeut, verslavingsarts KNMG, verpleegkundig specialist GGZ en orthopedagoog-generalist. De adviezen worden door de ministeries gebruikt om het aantal te bekostigen opleidingsplaatsen vast te stellen.

Voor deze raming is informatie vanuit de zorgaanbieders gewenst. Het werkgeversonderzoek vormt dan ook een belangrijk onderdeel van de voorbereidende onderzoeken. Deze ramingscyclus heeft het Capaciteitsorgaan ervoor gekozen om d.m.v. een steekproef informatie op te halen bij zorgorganisaties. Opleiders van de organisaties uit de steekproef zijn via TOP opleidingsplaatsen benaderd.

Voor een goed onderbouwd advies heef het Capaciteitsorgaan inzicht nodig in bestaande personeelstekorten en toekomstige ontwikkelingen die de inzet van zorgprofessionals beïnvloeden. Behoort jouw instelling tot de zorgorganisaties uit de steekproef, zorg er dan voor dat de vragenlijst wordt ingevuld.

Stichting EVC: Afronding pilots EVC routes en vervolg

Op 31 december 2024 is de pilot van Stichting EVC officieel afgerond. De resultaten van de pilot worden deze maand opgeleverd aan het ministerie van VWS.

Stichting EVC geeft aan dat het belangrijkste resultaat van de pilot is in ieder geval één van de twee getoetste EVC scenario’s een goede toegang tot het GZ-diploma lijkt te zijn. Het gaat hier om scenario 3, waarbij deelnemers een 1-jarig traject volgen van zowel cursorisch onderwijs als praktijkonderwijs conform de eisen van de GZ-opleiding. Het scenario met een half jaar cursorisch onderwijs zonder praktijk (scenario 2) is onvoldoende succesvol gebleken om in deze vorm verkort op te leiden tot GZ-psycholoog.

Hoe gaat het nu verder?

In november 2024 heeft er een werkconferentie plaatsgevonden met vertegenwoordigers van de relevante veldpartijen (waaronder het NIP). Op de conferentie werden de resultaten en het vervolg van EVC besproken. Alle belanghebbenden geven aan dat zij het vervolg van het project EVC van groot belang achten. Ook VWS heeft gezegd dat zij het belangrijk vinden om EVC goed te borgen in de reguliere opleidingssetting. VWS heeft echter aangegeven dat zij geen ruimte zien voor extra financiering van de EVC routes. De komende periode worden er om die reden geen nieuwe groepen gestart om masterpsychologen op te leiden via een verkort EVC-traject. VWS zich wel bereid verklaard mee te denken of en hoe EVC een plek kan krijgen binnen de reguliere toewijzingssystematiek voor GZ-psychologen in Nederland. De gesprekken met VWS hierover zijn gaande.