NIP

Home Nieuwskamer Omdenkers voor mentale gezondheid

Geschreven op:

Omdenkers voor mentale gezondheid

De zorg en ondersteuning staat onder druk. Er zijn grote uitdagingen zoals vergrijzing, eenzaamheid, schulden, prestatiedruk en een tekort aan zorgpersoneel. Steeds vaker worden sociaaleconomische problemen medisch gemaakt. Dit vraagt om een nieuwe aanpak binnen de ggz en het sociaal domein. Het project ‘Omdenkers mentale gezondheid’ draagt bij aan de verbetering van de mentale gezondheid door goede ‘omgedachte’ praktijkvoorbeelden te verzamelen en te delen.

Het gaat om nieuwe en slimme manieren om ondersteuning en zorg te organiseren en te verbinden. Dit kunnen innovatieve ideeën of slimme werkwijzen zijn die bijdragen aan betere mentale gezondheid en welzijn. Veel van deze initiatieven krijgen nu nog te weinig bekendheid en worden daardoor niet overgenomen door anderen. Door beter inzicht te krijgen waarom zij het verschil maken, kunnen meer mensen ervan gebruiken maken binnen hun eigen organisatie.

Het NIP draagt met andere ggz veldpartijen bij door middel van haar deelname in de klankbordgroep Omdenkers mentale gezondheid door bijvoorbeeld goede omgedachte praktijkvoorbeelden te verzamelen en te delen, ervaringen en kennis uit te wisselen.

Ken je dan ook een goed voorbeeld? Laat het ons weten zodat we het kunnen inbrengen in de klankbordgroep Omdenkers mentale gezondheid.

Al een eerste omgedachte praktijk: voorzorg

Het project ‘Voorzorg’ biedt hulp aan mensen die op een wachtlijst staan voor gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg. Tijdens de wachttijd krijgen deze deelnemers hulp van ervaringsdeskundigen, met ondersteuning van andere ggz-professionals en het sociaal domein. De hulp aan deelnemers bestaat uit individuele en groepsgewijze ondersteuning. Voorzorg zorgt voor verbinding tussen huisarts, zorg en sociaal domein. Het gaat om oplossingen die het mentaal welzijn beïnvloeden, zonder dat er al wordt behandeld.