Rekenhulp herregistratie voor vrijgevestigde gz-psychologen
In de afgelopen jaren kregen wij veel vragen bij ons Ledeninformatiecentrum over de berekening van de indirecte uren. Op verzoek van o.a. het NIP heeft het BIG-register nu een rekenhulp ontwikkeld waarmee zorgverleners hun indirecte uren kunnen berekenen.
Op 1 januari 2022 werd het zorgprestatiemodel (ZPM) ingevoerd als het nieuwe bekostigingssysteem voor geestelijke gezondheidszorg en forensische zorg. Omdat in het ZPM alleen de directe tijd wordt geregistreerd (en de indirecte tijd verrekend wordt in de tarieven) heeft de invoering van het ZPM gevolgen voor de wijze waarop zelfstandig werkende gz-psychologen en psychotherapeuten hun werkervaring kunnen aantonen voor herregistratie in het BIG-register.
Het rekenmodel berekent voor het totaal aantal cliëntcontacturen per jaar op basis van de gedeclareerde prestaties, en is gebaseerd op het aantal directe en indirecte minuten die per prestatiecode door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zijn vastgesteld. Voor de herregistratie adviseert het NIP dan ook om altijd je opgegeven uren te spiegelen aan de berekening van indirecte uren van de NZa. Het rekenmodel helpt daarbij.
Let op! Je bent niet verplicht de rekenhulp in te vullen voor je herregistratie. Deze is alleen bedoelt als hulpmiddel om te bepalen of je voldoende uren hebt gewerkt. Voor de berekening moet je een export kunnen maken van de prestaties uit het EPD of declaratiesysteem. Helaas is dit nog niet bij alle ICT-leveranciers mogelijk, belangrijk dat je dit verzoek dus ook bij je ICT-leverancier kenbaar maakt.
De FGzPt, waar het NIP voor de psychologen deel van uitmaakt in alle onderdelen en commissies, werkt, voor de herregistratie van de klinisch psychologen en klinisch neuropsychologen, met een vergelijkbaar model. Ook voor de herregistratie als specialist adviseert het NIP dus om je uren te spiegelen aan de berekening van indirecte uren van de NZa.