Nieuw: twee digitale processen in de ggz
Recent onderzoek van Digizo.nu laat zien dat behandeling met digitale EMDR en behandeling middels eHealth-platformen net zo veilig is als face-to-face behandeling. Beide processen hebben de potentie om bij te dragen aan een toegankelijkere ggz en efficiëntere zorg.
eHealth-platformen integraal onderdeel van de behandeling
Naast face-to-face en online behandelingen kan behandeling ook gecombineerd worden met de inzet van een eHealth-platform. Uit het waardebepalend onderzoek blijkt dat dit geen verhoogd klinisch risico met zich meebrengt. Wanneer eHealth-platformen structureel en volgens (behandel)protocol wordt ingezet, kan dit leiden tot minder behandelminuten per cliënt en versteviging van de eigen regie voor cliënten.
Behandeling via eHealth-platformen is net zo effectief als traditionele zorg voor cliënten met angst, depressie en autisme. Voor angst en depressie blijft het effect ook op de lange termijn behouden. Voor andere belangrijke ggz-doelgroepen, zoals mensen met persoonlijkheidsstoornissen of verslavingsproblematiek, is deze interventie nog onvoldoende onderzocht.
Digitale EMDR: veelbelovende innovatie binnen de ggz
EMDR is ingeburgerd als behandelmethode in de ggz voor posttraumatische stress stoornis (PTSS) en angststoornissen. Sinds enkele jaren is het ook mogelijk om deze therapie digitaal aan te bieden. Er zijn verschillende vormen van digitale EMDR, die zijn onderzocht in het waardebepalend onderzoek. Behandeling met digitale- of of een hybride vorm van EMDR kan het aantal behandelminuten verkorten, waardoor de cliënt sneller herstelt.
De eerste kleinschalige studies onder cliënten met een PTSS laten geen verschil zien tussen digitale of hybride EMDR en gebruikelijke EMDR in klachtenvermindering en incidentmeldingen. Vervolgonderzoek bij opschaling is belangrijk om het bewijs voor de effectiviteit en veiligheid van hybride EMDR verder te verstevigen, maar ook om zicht te krijgen in behandeluitkomsten bij verschillende patiëntkenmerken.
Goede implementatie leidt tot meerwaarde
Het implementeren van bovengenoemde processen gaat verder dan het integreren van een digitale toepassing in het zorgproces. Het vraagt om transformatie van dit proces. Voor cliënt, zorgprofessional, management en ondersteuning vraagt dit namelijk een andere werkwijze, nieuwe routines en zorgvuldige implementatie.
Samen werken aan toegankelijke en toekomstbestendige zorg
Digizo.nu, een initiatief van de IZA-partijen en gefinancierd door het ministerie van VWS, stimuleert de opschaling van bewezen digitale zorgprocessen die zorgverleners, cliënten en burgers daadwerkelijk ondersteunen. Het doel: de zorg toegankelijk en toekomstbestendig houden.