NIP

Home Nieuwskamer Nieuws FGzPt (opleiding en herregistratie BIG)

Geschreven op:

Nieuws FGzPt (opleiding en herregistratie BIG)

Het NIP is één van de drie leden (en oprichters) van de Federatie van Gezondheidszorgpsychologen en Psychotherapeuten (FGzPt) samen met de NVP en de NVO. Namens de drie leden is de Federatie belast met den erkenning van en toezicht op opleidingen tot de beroepen gz-psycholoog en psychotherapeut en de instelling en registratie van specialismen. Deze taak is ook deels wettelijk verankert. Deze maand heeft de FGzPt een aantal wijzigingen en updates doorgevoerd die we graag via de Zorg Special (nogmaals) onder de aandacht brengen:

Herziene Beleidsregel Herregistratie klinisch psycholoog en klinisch neuropsycholoog

De Commissie Registratie en Toezicht (CRT) een herziene versie van de Beleidsregel Herregistratie vastgesteld. De herziene versie treedt per 1 januari 2025 in.

In deze herziene versie zijn een paar inhoudelijke wijzigingen doorgevoerd onder deelgebied ‘Overige deskundigheidsbevorderende activiteiten (ODA)’:

  • Voor de activiteiten ‘auteur van een boek of bundel’ en ‘auteur van een testuitgave’ is het aantal punten aangepast van 80 naar 50 punten, omdat maximaal 50 punten voor ODA kunnen meetellen om in aanmerking te komen voor onvoorwaardelijke herregistratie.
  • Voor de activiteiten ‘auteur of medeauteur van een artikel in een wetenschappelijk tijdschrift of vaktijdschrift’ is toegevoegd dat het betreffende artikel peer reviewed moet zijn. Dit betekent dat opiniërende artikelen, columns, boekbesprekingen et cetera die op of na 1 januari 2025 zijn gepubliceerd niet meetellen.
  • Aan de activiteit ‘lidmaatschap van het bestuur van een wetenschappelijke vereniging of beroepsvereniging op het gebied van het specialisme’ is toegevoegd dat de wetenschappelijke vereniging of beroepsvereniging geen deel mag uitmaken van de werkgeversorganisatie van de betrokken specialist. Dit is al het geval bij de activiteit ‘lidmaatschap van een vakinhoudelijke commissie’.
  • In de toelichting met betrekking tot bij- en nascholing is verduidelijkt dat hier zowel het volgen van scholing als deelnemer als de participatie als docent of spreker, wordt bedoeld.

 

Intervisie opvoeren gemakkelijker voor moderatoren

(onderdeel herregistratie klinisch psycholoog en klinisch neuropsycholoog)

Als onderdeel van de herregistratie als klinisch psycholoog of klinisch neuropsycholoog, moet je tenminste 50 uur intercollegiale toetsing opvoeren. Een van de vormen van intercollegiale toetsing is intervisie. De uren van deze intervisie worden door de moderator van de intervisiegroep opgegeven in het systeem van de CRT. Recent is er een wijziging aangebracht in dit systeem dat het gemakkelijker maakt om de presentie van een intervisiebijeenkomst op te voeren. De moderator kan nu een presentie selecteren van een eerder opgevoerde bijeenkomst en waar nodig de lijst met namen nog aanpassen. Dit scheelt tijd in het opzoeken van namen van intervisiecollega’s.

31 oktober 2024: deadline controle Opleidingsregister

Ben je praktijkopleider van een praktijkopleidingsinstelling voor de BIG-opleidingen? Controleer dan voor 31 oktober de gegevens in het Opleidingsregister.

Binnenkort moeten alle praktijkopleidingsinstellingen de verleningsbeschikking voor de instroom- en doorstroomsubsidie van 2025 hebben aangevraagd bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) of bij DUS-I (subsidieregeling jeugd-ggz-instellingen). Om het (voorschot van) de verlening voor de doorstroomsubsidie 2025 te bepalen, vragen de NZa en DUS-I gegevens op bij de FGzPt. Het is dus belangrijk dat deze gegevens kloppen!

Welke gegevens stuurt de FGzPt naar NZa en DUS-I?
De FGzPt stuurt na 31 oktober 2024 een rapport naar NZa en DUS-I met het verwachte aantal fte doorstroomsubsidie 2025 per praktijkopleidingsinstelling per opleiding. Dit rapport is gebaseerd op de opleidingsschema’s van opleidelingen die geregistreerd staan in het Opleidingsregister. Daarom is het van groot belang dat de gegevens in het Opleidingsregister correct zijn.

Wat moeten praktijkopleidingsinstellingen doen? 
Kort gezegd: vóór 31 oktober 2024 controleren of de gegevens in het Opleidingsregister volledig, juist en actueel zijn. Op de website van FGzPt vind je een uitleg:

Kloppen de gegevens niet? Pas ze dan vóór 31 oktober 2024 aan in het Opleidingsregister. De praktijkopleidingsinstelling is samen met de opleideling verantwoordelijk voor de tijdige en juiste registratie.

Heb je vragen?

Neem dan contact op met de FGzPt:

Telefonisch: maandag en donderdag van 9.30 tot 13.00 uur op 085 – 3035302
Per e-mail: opleidingsregister@fgzpt.nl